‘Alle varkens zijn gelijk, maar sommige meer gelijk dan andere!’

06 sep

Het wereldberoemde boek Animal Farm van George Orwell - een klassieker en fel protest tegen het communistische Rusland van toen - gaat over een boerderij waar de dieren de macht overnemen. 'Alle varkens zijn gelijk', zegt de leider van de machtsgreep...

Maar na een paar maanden hebben de varkens en honden die de leiding hebben toch allerlei voordeeltjes in het dagelijks boerderijleven en om dat te vergoelijken zegt de varkensbaas: 'Alle varkens zijn gelijk, maar sommige meer gelijk dan andere'.

Ook voor de Nederlandse en Europese consument zijn de varkens steeds minder gelijk: waar komt het vandaan? Waar geboren en waar opgegroeid? Vroeg of juist later gespeend? In meer of mindere mate 'comfort-stal'? Antibioticavrij? Krulstaart ja of nee? In 'groene' stal die aan allerlei bovenwettelijke milieu- en humane gezondheidseisen voldoet? Hoogwaardig met 'airco' getransporteerd? Transportduur binnen bepaalde grens? Enzovoort, enzovoort.

Alle varkens lijken nog steeds gelijk, als twee druppels water op elkaar, en het stukje varkensvlees in de supermarkt ook. Maar schijn bedriegt. De consumenten en supermarkten willen steeds meer weten...'alle varkens zijn gelijk, maar...'. Het is een niet te stuiten ontwikkeling. En daarom moet de varkenssector ook razendsnel naar elektronische I&R van elk individueel biggetje/varken. Al meer dan tien jaar wordt erover gesproken en altijd hoor je weer het argument 'en wie gaat dat betalen?'. Begrijpelijk, maar op lange termijn ook onzinnig. Het is een onstuitbare en onomkeerbare trend DAT supermarkten en consumenten willen weten van welk varken ze vlees in het schap en op het bord hebben! Stel u voor dat een grote autofabrikant tegen de inmiddels normale eis van de autokoper zou zeggen 'navigatiesysteem, nee, daar doen we niet aan, want wie moet dat betalen?'. Het automerk zou snel uit het straatbeeld verdwijnen.

Nederlandse varkenshouders zijn doorzetters. En dat kan hun weleens grote kansen bieden de komende jaren. In Duitsland haken er nogal wat af en in Denemarken ook. Dus...daar ontstaan gaten die onze boeren kunnen opvullen. Maar, wel met 'navigatievarkens'. Doorzetten en razendsnel aan de individuele elektronische I&R! De stalkeuring voor exportvarkens en -biggen (meer dan één op elke drie biggen gaat als big of slachtvarken de grens over) is dan ook direct 'binnen'. Een mooi praktisch neveneffect.

George Orwell schreef zijn boek in 1943. Meer dan zeventig jaar geleden. Zijn boek wordt nog steeds gelezen. Het communistische systeem van gelijkheidsdenken waartegen zijn boek een protest was, is inmiddels nagenoeg van de aardbodem verdwenen. Laat het een waarschuwing zijn. Met toch nog een 'beetje Karl Marx' zou ik zeggen: 'Varkenshouders en varkenshandel van heel Nederland verenigt u, zo snel mogelijk aan de varkens-chip'.

Terug naar de columns

Laat een bericht achter