Auke en Geert-Jan

03 apr

Het NOS Journaal van zondagavond acht uur stond bol van al dan niet gebroken imago's. Het begon natuurlijk met Oranje en het vertrek van bondscoach Blind. Onvermijdelijk, zo vindt heel Nederland. Maar veel erger, de smadelijke nederlaag tegen de Bulgaren werd in alle buitenlandse kranten afgeschilderd als het einde van Nederland als vooraanstaand voetballand. Het vanaf de zeventiger jaren opgebouwde imago was definitief gebroken. Buitenlandse experts verkondigden zelfs dat Nederland verouderd voetbal speelt. Wat eens modern was, is nu verouderd. Ja zo gaat dat.

En dan ineens op het scherm twee van onze leden: Auke de Haan en Geert-Jan Dijkstra. Veehandelaar en exporteur/exportstal-eigenaar, zo vermeldde de ondertiteling. Hollandser of beter meer Fries kon het niet. In klare taal - jammer genoeg niet in het Fries met ondertiteling - werd verteld hoe zij overtollige Nederlandse koeien nog een toekomst geven via export. Lopend over goudgeel stro stappen de dames de auto in. Betere reclame voor onze branche kon je niet hebben. Goed voor het imago van de hele sector.

Maar op onze lauweren rusten is er niet bij. Zo'n mooi item kan radicaal verstoord worden door een willekeurig incident. De varkensvleesbranche heeft het gemerkt: de vreselijke beelden uit een Belgisch slachthuis zijn dagenlang gesprek van de dag geweest. De imago-schade is voor de hele vleessector een feit, hoewel er in geen enkel Nederlands slachthuis zulke misstanden zijn. Althans, daar ga ik vanuit.

Een goed imago helpt ontzettend bij de lobby. En onze lobby-machine draaide op volle toeren. En met succes: de exportstallen werden gevrijwaard van fosfaatreductieplannen, vetweiders en vleesveehouders kunnen ook in 2017 vooruit, de tweede verzamelslag schapen komt regulier in de regelgeving en het lijkt erop dat binnenkort de nieuwe drinksystemen voor kalvertransporten worden erkend en dus importen en exporten weer ongestoord kunnen verlopen.

We zullen als veelogistieke sector elke dag en elk uur overal alert moeten zijn. We doen ons werk onder het vergrootglas! Dat blijft ook zo. Ik durf te stellen: het vergrootglas wordt alleen maar groter en scherper. Ons daartegen verzetten is vechten tegen de bierkaai. Oranje wordt geen kampioen meer met voetbal uit de periode Cruyff en Van Hanegem. Wij zullen ook moeten blijven vernieuwen. Auke en Geert-Jan hebben een top presentatie gegeven. Zij verdienen het dat alle andere veelogistieke ondernemers ook hun best doen en een top vakwerk afleveren. Vakwerk, dat ook maatschappelijk gerespecteerd wordt.

Terug naar de columns

Laat een bericht achter