De familie…en zo nu en dan een groot familiefeest

05 apr

Ik ben stapelgek op mijn openhaard. Die warmte, sfeer en familiegezelligheid die een haardvuur geeft, zijn niet te overtreffen. Maar de lol is er een beetje af. Ik las in de krant dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu had besloten een commissie Open Haarden in te stellen. Eerst dacht ik nog: een wat te vroege 1 april grap. Maar nee, het was serieus.

De Tweede Kamer had - terwijl de wereld in brand staat en vluchtelingen met miljoenen de warmte van Europa zoeken - via een motie zijn zorgen geuit over de schadelijke effecten van ook mijn openhaardvuur. Dus: een commissie! Ik hoop dat er geen oud-minister, oud-Kamerlid, oud-Commissaris van de Koningin of oud-burgemeester te vinden is voor deze commissie! En al die weigeraars verdienen wat mij betreft een onderscheiding.

Onze 'eigen' productschappen zijn opgeheven. 'Wageningen' krijgt daardoor ineens veel minder geld voor heel belangrijk onderzoek voor agrarisch Nederland. Schande! En wat krijgen we in de plaats daarvan: COMMISSIES. Vaak 'praat- en adviesclubs - veelal ver van de ondernemerspraktijk - die geen halve rooie cent hebben om echt iets in gang te zetten.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal leidt een commissie Vitale Varkenshouderij. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Maar eigenlijk had Rosenthal moeten zeggen: “Geef me ook maar in alle stilte de diplomatieke opdracht om Rusland weer open te krijgen voor - om te beginnen - Nederlands varkensvlees'. Al was hij maar voor de helft geslaagd, het zou weleens van meer betekenis kunnen zijn dan zijn aanstaande commissieadvies.

LTO reageerde verbolgen op de recent ingestelde commissie Veehouderij. En terecht. Niks commissie: de fosfaatproblematiek oplossen - duidelijke maatregelen en geen maatregelen die langer dan vijf jaar duren - en de producten uit de mestverwerking als kunstmestvervanger  accepteren! Maar helaas, de commissie was weer snel gevuld met allemaal respectabele mensen...helaas geen weigeraars...

De commissie Kalf blijft bij koe zit er ook aan te komen. Met de opdracht een brede studie te doen. Kandidaten voor die commissie zijn vast al geboren, terwijl iedereen met gezond verstand zou moeten zeggen: daar doe ik echt niet aan mee.

De Amsterdamse ondernemer die er net niet in slaagde V&D te redden zei ooit eens over een minister: “Het is net een meeuw, ze schijt op je hoofd en vliegt verder.” Hij bood later terecht zijn excuses aan. Maar...er zijn tegenwoordig commissies die wél een klein beetje op een meeuw gaan lijken. De landbouw lijkt de laatste tijd last van een meeuwenplaag te hebben.

We moeten als veehouderijsectoren - en daar horen handel en transport volledig bij - voorkomen dat we met de één na de andere commissie worden opgezadeld. Hoe? Door als sectorpartijen - vóórdat men in 'Den Haag' het over ons heeft, de problemen gezamenlijk al aan te pakken. Dat betekent 'vooruitdenken'. Als we bijvoorbeeld aanvoelen dat de samenleving ons probleem van ongeschikte te lichte kalveren niet meer accepteert, zelf als sectorpartijen dit erkennen, en soms voor onszelf moeilijke maatregelen kiezen. Uiteindelijk zijn onze eigen oplossingen altijd beter dan die oplossingen die in Den Haag worden bedacht. Maar dat lukt alleen maar als de sector als een hechte familie samenwerkt. Met de recente gezamenlijke plannen over 'het kalf' is maar weer eens aangetoond dat het wel kán: melkveehouderij, zuivel, vee&logistiek en kalversector hebben het heft in handen genomen...en de politiek verwijst naar onze plannen. 'Gekkigheden en commissies uit Den Haag' hebben we voorlopig geweerd.

In Italië is een gevleugelde uitspraak: verwacht het niet van de overheid en de politiek, maar vertrouw op je familie. Dat zou ook ons leidmotief in de landbouw- en veehouderijwereld moeten zijn. Sterke families, daar gaat het om.

En…zo nu en dan een groots familiefeest...zoals op 3 juni ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van Vee&Logistiek Nederland. Ik hoop u allen daar van harte te mogen verwelkomen!

Terug naar de columns

Laat een bericht achter