De NVWA, de Gevangenpoort en de gruwelijke dood van Johan van Oldenbarnevelt!

05 jun

Garoeda. Alle kabinetten Rutte zijn ontstaan mede dankzij etentjes in dit Haagse restaurant. Toen er tijdens de formatie van het huidige kabinet gedoe ontstond tussen D66 en de CU, bleek een goed gesprek tijdens een diner in Garoeda voldoende om de kou uit de lucht te halen.

Garoeda, het is een begrip in Den Haag. Een Indonesisch restaurant met een ongekende naam en faam. Het ligt vlak bij het Binnenhof en de Gevangenpoort. Ongeveer naast de Raad van State en op nog geen vijfhonderd meter van waar ooit eens Raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt op gruwelijke wijze aan zijn einde kwam na een politiek schijnproces. Vooral de Gevangenpoort heeft een illustere geschiedenis.

Meer dan vierhonderd jaar lang was het -vanaf 1420-de gevangenis waar veel politieke verdachten werden opgesloten en menigmaal ook gemarteld. Zo belandden onder andere de zonen van Johan van Oldenbarnevelt in de Gevangenpoort. Eén van hen werd uiteindelijk onthoofd op een nabijgelegen executieterrein dat het Groene Zoodje heette.
Begin juli 2017 wordt Garoeda gesloten. Op gezag van de NVWA. Maar het is geen sluiting in stilte. Het is een ‘publieke executie’. Al een aantal jaren geldt bij de NVWA voor horecabedrijven die over de schreef gaan dat zo’n sluiting ook direct openbaar wordt gemaakt. Men noemt dat ‘naming and shaming’.
Dit gebeurt op aandrang van bijna de complete TweedeKamer. Het idee erachter is dat deze openbaarmaking nog afschrikwekkender is dan de sanctie die wordt opgelegd. En inderdaad, iedereen weet nu in Den Haag nog steeds dat er met Garoeda even iets niet in orde was.

De NVWA heeft recent bekend gemaakt ook de overtreders in de vee-en vleessector met naam en toenaam te noemen als er sprake is van geconstateerde overtredingen. Nu staat dat nog allemaal anoniem in de jaarrapporten van de NVWA. En laten we ons geen illusies maken: dit gaat ook echt gebeuren. Er is brede steun voor in de Tweede Kamer. Ertegen vechten is vechten tegen de bierkaai. Niet doen dus.

Ik zou zeggen: kom maar op, want wij zullen bij elke openbaar gemaakte veroordeling per direct het complete verhaal vertellen! Ik weet dat één van onze ‘grote’ leden 1,6 miljoen varkens en biggen per jaar vervoert. Ik weet dat bij deze vervoerder door de NVWA in 2017 twee dieren zijn opgespoord die niet ok waren - kreupel of verwonding – en dus niet op transport hadden gemogen. Fout. Inderdaad. En, inderdaad nóg beter opletten bij het opladen. Máár: twee dieren op 1,6 miljoen is....?? Inderdaad: 0,00011 procent.
‘Naming and shaming’, wij zullen moeten zorgen dat het complete tegenbeeld direct verschijnt. Hoe is het met Garoeda afgelopen? Het zal in het begin wat klanten hebben gekost, maar als ik er tegenwoordig langs wandel zie ik dat nagenoeg alle tafels bezet zijn. Dus een gruwelijk einde is gelukkig niet het gevolg geweest. Hoe zal het gaan met de met naam en toenaam genoemde transporteurs? En, laat iedereen beseffen: we werken met het gigantische aantal van meer dan 30 miljoen dieren, dus ook bij alle zorgvuldigheid kan er incidenteel een keer iets mis gaan!

Ik ben er niet gerust op. We leven in een land met een kleine club fanatieke dierenactivisten. Sommige schuwen geen enkel middel. En daarom zeg ik: Overheid/NVWA, met naam en toenaam de bedrijven noemen waar een overtreding is geconstateerd? Dan ook garant staan voor directe bescherming bij ook maar de geringste bedreiging van onze bedrijven, de chauffeurs en de dieren waar zij voor zorgen! Zij zullen onder geen beding op het ‘Groene Zoodje’ van de 21ste eeuw mogen belanden. Daar komt bij: als wij ons werk niet meer kunnen doen, is het echt ‘einde Garoeda’.

Terug naar de columns

Laat een bericht achter