De vereniging: wat betekent dat voor ons?

05 dec

De zalen in Rosmalen en Zwolle puilden uit op twee vrijdagmiddagen. In totaal rond de vierhonderd handelaren, transporteurs en verzamelcentrahouders waren aanwezig. Ongeveer veertig niet-leden zagen het belang van deze Vee&Logistiek Nederland bijeenkomsten in.

Als je zelf aan het stuur zit, kun je ook bijsturen. De twee informatiebijeenkomsten zullen ook tot aanpassingen leiden. Er zijn gewoonweg nuttige en reële voorstellen en knelpunten genoemd. Daar gaan we mee aan de slag.

En rondkijkend door de zalen in Rosmalen en Zwolle viel me op hoe divers de groep collecterende kalverhandelaren is. Er werd mij vooraf gezegd dat de vergrijzing had toegeslagen. Dat was helemaal niet zo. Alle leeftijden en ook heel veel 'jonge gasten' die - met hun smartphone in de hand - volop meededen aan de discussie.

Ja, en dan die discussie! Het ging er soms even hard aan toe. Te hard misschien? Was het te weinig discussie en teveel alleen maar stellingen betrekken? Heb ik als voorzitter teveel ruimte gegeven voor klein aantal nogal uitgesproken mensen? Hadden niet-leden wel mee mogen doen?

Vragen die we ons moeten stellen als vereniging! Want dat zijn we. En als je als vereniging aan het stuur komt - en dat willen we nog veel vaker en meer - heb je belangrijke discussies te voeren. De geweldige opkomst toont de waarde van de Vereniging Vee&Logistiek Nederland. Het verloop van de bijeenkomsten leidt tot bezinning op 'hoe doen we dat samen in een vereniging als het er echt op aan komt.' Één van onze leden - de heer Knoll uit Rouveen - geeft alvast zijn mening daar over.

Geachte collega’s,

Na de informatiebijeenkomst over het KalfVolgSysteem van vrijdag 18 november in Zwolle ben ik gebeld door de collega veehandelaar. Hij wilde napraten over wat er op die bijeenkomst is gebeurd en gezegd. Al snel bleek dat we dezelfde – niet al te positieve -  gevoelens hebben overgehouden aan de vergadering. Er was te veel geschreeuw en er waren te weinig positieve reacties. Ik heb eerlijk gezegd met kromme tenen in de schoenen gezeten en heb het einde van de vergadering niet afgewacht. Degenen die aan het woord waren om hun grieven te vertolken, deden dat met veel emotie. En dat is prima. Ik denk dat de aanwezigen veel vraagtekens hebben bij het KVS, maar om dan op een onfatsoenlijke manier de voorzitter en organisatie af te kraken, vind ik respectloos. Waarschijnlijk net zoals elke kalverhandelaar, vraag ik me ook af wat de meerwaarde is van het KVS, wat het inhoudt en wat het voor mijn werk gaat betekenen in te toekomst. Er waren gelukkig ook een aantal mensen in de vergadering die deze vragen op een normale manier hebben verwoord. Ik ben geen spreker, en ik heb in de vergadering niet om de microfoon gevraagd. Ik heb me wel geërgerd aan het geschreeuw van mensen die geen lid zijn van Vee&Logistiek Nederland en die de zaal op zaten te hitsen tegen de organisatie. Die mensen deden alsof het KVS de dag ervoor uit de lucht is komen vallen. Ze stelden zelfs voor om te gaan stemmen, voor of tegen KVS, wat compleet onzinnig is. Vragen aan veehandelaren of ze meer of minder regels willen, is hetzelfde als aan een PVV’er vragen of hij meer of minder buitenlanders in Nederland wil hebben. Willen we ons verlagen tot dit niveau? Nee. Willen we onze rol in de sector verliezen? Nee. Het lijkt me dat we mee moeten gaan met de tijd als we in de toekomst nog willen blijven ondernemen in de kalverhandel.

Ik hoop dat iedereen, jong en oud, met het nieuwe systeem zal kunnen werken en dat de investeringen niet al te groot zullen zijn. Laten we vooral positief en respectvol blijven, zowel naar elkaar toe als naar de organisatie toe die haar best doet om de gevaren die op onze sector afkomen af te wenden. Het duurt nog even, maar ik wens u allen alvast goede kerstdagen en een gezegend nieuwjaar.

Een mooie vraag: de VERENIGING, wat betekent dat voor ons? Juist ook in deze periode van bezinning in het algemeen.

Ik wens u goede kerstsagen en een gezegend 2017.

Terug naar de columns

Laat een bericht achter


Reacties

Wout

9 december 2016

Hallo , ik vind dat iedereen die in Nederland handel doet,  lid moet zijn van de bond, . Daarbij die nu verplicht lid willen worden, moeten ze over 10 jaar het dubbele lidmaatschap laten betalen, , ze hebben altijd kunnen profiteren,  en handel gedreven,  terwijl wij mss al meer dan 50 JAAR LID ZIJN ,  en daarbij moet ook geen handel over de rug van een ander kunnen drijven , of ze 1 of 100 kalver verhandelen iedereen lid, denk daar maar eens over na . GROETJES