Heel Holland…

03 okt

Het is weer een daverend succes. Heel Holland Bakt. Zo oer-Hollands, hoewel het gewoon goed 'gepikt' is van de Engelsen. Daar is het programma uitgevonden. En toen ik de Britse versie deze week bekeek, dacht ik: verdraaid knap gekopieerd hier in Nederland.

Ook oer-Hollands was het bezoek aan het melkveebedrijf van de familie Van Beek nabij Breda. Met een groep buitenlandse gasten arriveerden we rond half twee bij een modern nieuw bedrijf. Alleen een in ere gehouden oude 'Vlaamse schuur' met een rieten dak herinnerde aan de boerengeschiedenis. Voor de rest leek het één van de zovele Nederlandse melkveebedrijven. Tweehonderd koeien en een passend aantal stuks jongvee. Niks bijzonders tot zover.

Maar schijn bedriegt. De geplande rondleiding door de boer duurde geen half uur, maar meer dan twee uur. Al heel snel werd duidelijk dat dit familiebedrijf meer was dan een goed melkveebedrijf. Want met productiecijfers boven de tienduizend liter gemiddeld doe je toch goed mee, nietwaar? Bij elke koe waar onze buitenlandse gasten een vraag over stelden, kwam de boer met een verhaal. De afstamming tot in de derde generatie werd moeiteloos verteld. De kwaliteiten van de voorouders, het waarom van de stierkeuze enzovoort, enzovoort. De show-resultaten van zijn koeien werden met een brede glimlach toegelicht en natuurlijk de productie en eiwit- en vetpercentages vlogen ons om de oren. Met trots werd een zestienjarige koe opgehaald...al grijs om de ogen...en inmiddels goed voor 170.000 kilo melk...en als het aan de boer ligt op weg naar de 200.000.

Al snel bleek dat we op een melkveebedrijf en tevens toprundveefokkerij terecht waren gekomen. Verkoop van embryo's, vaarzen en jonge stieren vormden een belangrijk neventak en inkomstenbron binnen het bedrijf. Vaak ook voor export.

Eigenlijk een oer-Hollands bedrijf. Of beter gezegd: een type bedrijf waar Nederland groot mee geworden is. Waar we een belangrijke speler op de zuivelmarkt mee zijn geworden, waar we als Nederland beroemd mee zijn geworden door de export van fokvee over de hele wereld en waar het geëxporteerde fokvee vaak het vlaggenschip is van de Nederlandse zuivelproducten en zuiveltechnologie.

De rundveehouderij is volop in beweging. Welke kant het op gaat: het is nog moeilijk te zeggen. Sommigen beweren dat de jongveeopfok steeds meer afgestoten gaat worden. Import van hoogdrachtige vaarzen zou goedkoper zijn in verband met fosfaatstelsel in ons land. Van exportland naar importland? Wie zal het zeggen? Maar één ding: als uiteindelijk het type bedrijf van de familie Van Beek in Nederland verdwijnt, zijn er vele verliezers. De unieke positie van ons land in de rundvee- en zuivelsector is dan echt verleden tijd.

Dus wat mij betreft blijft het Heel Holland Fokt!

Terug naar de columns

Laat een bericht achter