‘Ik zit hier niet voor de boeren’

11 aug

Een paar weken geleden. Een groot interview van de Staatssecretaris in het landelijk dagblad NRC. Twee pagina's, mooie grote foto. Met de tekst van de bewindspersoon was niet veel mis. Alhoewel, waarom als EU-landbouwvoorzitter op de valreep nog een bommetje onder het Europese landbouwbeleid gooien? De kop was wel spectaculair: ‘Ik zit hier niet voor de boeren’.

Zo, dacht ik, die durft. Waarom, vroeg ik me af. Er is toch niets mis mee voor Van Dam om er ook voor de boeren te zitten? Het duurde heel even - het was ook weekend immers - maar de storm barstte los. De reacties in de agrarische wereld logen er niet om. En natuurlijk moest Van Dam zich direct dinsdag in de Tweede Kamer verantwoorden.

 

Er ontbrak één woord in de kop. Het woord: 'alleen'. Van Dam was gepiepeld. 'Ik zit hier niet alleen voor de boeren', schijnt hij te hebben gezegd. Dat klinkt al heel anders. Één ontbrekend woord en de (imago)schade is niet te overzien.

 

De stap naar de kalverhandelaar is snel gemaakt. Maar dan met het woordje 'altijd'. Ik hoor het nog zeggen: 'Ik los het altijd op voor de boer'. Dat klinkt heel goed. Wat wil 'jouw' boer nog meer. Een betere handelaar krijgt hij van zijn leven niet op het erf. De kalverhandelaar die de boer wel afhelpt van een te licht kalf of een kalf dat qua gezondheid net niet mee kan eigenlijk, maar toch...

 

Maar, de kalverhandelaar is er niet alleen voor de boer. Wij zijn er voor de kalvermester, de kalfsvleessector en zelfs voor de consument en het publiek. De collecterende kalverhandel - inclusief verzamelcentra die meer dan 700.000 dieren per jaar beoordeelt, selecteert, verzamelt en vervoert - is een fantastische bedrijfstak van kleinschalige ondernemers die werkelijk in alle hoeken van het land present zijn. Onmisbaar en onvervangbaar. Maar ook kwetsbaar, want iedereen heeft er wel een mening over en...wie omgaat met dieren en zeker met jonge dieren, werkt onder het vergrootglas. Bij alles wat we doen, moeten we in de gaten houden dat we het niet alleen voor de boer of de mester of de integraties doen...we doen het ook voor de consument en het publiek. We doen het voor niemand 'alleen' en we kunnen niet 'altijd' alles oplossen.

 

De staatssecretaris heeft nog steeds last van de 'gepiepelde' kop met het ontbrekende woordje 'alleen'. Zo kan het de collecterende kalverhandel – ee prachtige bedrijfstak - vergaan wanneer we toch zo nu en dan even vergeten dat we er niet 'alleen' voor de één of de ander zijn en dat we niet 'altijd' het probleem van de boer kunnen oplossen.

Terug naar de columns

Laat een bericht achter