Laptop und lederhose: stofjas en smartphone

09 jan

De sterkste economie van Europa treffen we in het Zuid-Duitse Beieren. In 1998 sprak de Duitse president Roman Herzog daar al over. Hij verklaarde de immense economische power van dat gebied door te zeggen dat de mensen en ondernemers in Beieren traditie én innovatie met elkaar wisten te verbinden: ‘Laptop und Lederhose’.

Die drie woorden werden kort daarna het gevleugelde gezegde voor Beieren. En nu, bijna twintig jaar later zijn die woorden nog steeds in gebruik om de moderne economie van de Duitse deelstaat te karakteriseren.

Ik moet er vaak aan denken als het over onze veelogistieke branche gaat. Samen vormen we bij wijze van spreken het 'Schiphol' of 'de Rotterdamse haven' voor al die verplaatsingen van miljoenen en miljoenen dieren per jaar. Maar, traditie zit ook in het bloed van onze ondernemers. Vaak familiebedrijven waar al van generatie op generatie gewerkt wordt in 'de handel' of 'het transport'. De traditionele markt met klompen en stofjas is voor velen toch nog steeds de plek waar je het liefste wilt zijn. Toch gaat nog maar een deel van de handel via die traditionele markt.

En de vernieuwing, de innovatie, in onze branche gaat in het nieuwe jaar vast en zeker door. Zo staan we aan de vooravond van de invoering van het KalfVolgSysteem: stofjas, het vakmansoog van de kalverhandelaar en de smartphone of het scanapparaat gaan hand in hand.

Onze leveranciers en afnemers willen steeds meer met ons 'online' zijn. Rundveehandelaren die van hun vaste leveranciers 'online' de stallijsten kennen en dus weten wanneer ze er moeten zijn. Handelaren die hun leveranciers online goede informatie verstrekken over de markt en de opbrengsten, enzovoort. We zijn als brancheorganisatie bezig een platform te laten ontwikkelen waar belangstellende leden/handelaren gebruik van kunnen maken om op een fantastische manier de onlineservice aan veehouders te verbeteren én ook meer toegevoegde waarde te leveren.

Tenslotte, bouwen we een transportdatasysteem om ons vervoer op een nog hoger niveau te krijgen en ook de aanvragen van exportkeuringen voor de ondernemer en de overheid efficiënter te laten lopen!

Maar we doen dit op de Beierse manier: ‘laptop en lederhose’ gaan hand in hand, net als stofjas en smartphone! Zonder het vakmansoog van de handelaar en transporteur zal het nooit kunnen. En hoor ik sommige van u denken: dat moderne onlinegedoe gaat betekenen dat er heel veel werk verloren gaat. Dat is echter helemaal niet waar. De detailhandel bewijst het: er zijn inderdaad winkels verdwenen en dus ook winkelpersoneel, maar het totaal aantal banen is gegroeid (in de magazijnen van de bol.com, de Wehkamp, enzovoort, en in het transport).

Het vakmanschap van de handelaar en de transporteur blijft de spil waar het om draait - de lederhose en stofjas bij wijze van spreken - maar de laptop, smartphone en het online werken zullen steeds meer een plek in onze branche krijgen. Dan ligt er een geweldige kans en toekomst, kijk naar het mooie Beieren!

Terug naar de columns

Laat een bericht achter