‘Onze Gerrit’

08 aug

Het is begin tachtiger jaren. Boeren zijn boos. Toenmalig minister Gerrit Braks komt in mijn geboortedorp Onstwedde spreken. In een groot gebouw naast de uit 1300 stammende Romano-gotische Nederlands Hervormde kerk. Al ver voor acht uur stroomt de zaal vol. De stemming is strijdlustig. Men zal 'die Brabander' even stevig onder handen nemen. 'Geen Brabantse stront op Groninger grond' is één van strijdkreten.

Om precies kwart over acht komt Braks aan het woord. Zeker een vol uur neemt hij zijn gehoor mee in zijn keuzes en afwegingen en schetst hij zijn toekomstbeeld van de sector. De zaal hangt na verloop van tijd aan zijn lippen en de minister krijgt een daverend applaus.


Ik zal de avond niet vergeten. De Brabantse Braks was binnen een uur 'onze Gerrit voor de Groningers'. Praatte hij ze naar de mond? Nee, zeker niet! Het geheim was heel simpel. In alles wat hij zei klonk meer dan 100 procent betrokkenheid bij 'de boer' door. Ook bij moeilijke boodschappen was het voor de mensen duidelijk: hij heeft wel het beste met ons voor....en hij praat met praktijk-verstand!


Braks was een 'revolutionair' minister. Hij startte het natuurbeleid, de ecologische hoofdstructuur. Hij voerde het melkquotum in. Hij stelde paal en perk aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Hij legde de basis voor de moderne varkenshouderij. Hij redde met 250 miljoen gulden de aardappelzetmeel-sector en hielp Oost-Groningen van zijn stinkende kanalen af. Hij gaf een geweldige stimulans aan de agrarische export door wat hij noemde het 'corps diplomatique agriculture' te ontwikkelen (de landbouwambassadeurs op de Nederlandse ambassades overal ter wereld).


Ik heb hem vanaf 2010 wat van nabij mogen leren kennen. In 2011 was hij mijn gast tijdens de beroemde Grüne Woche in Berlijn. 'Ontelbaar veel voetstappen heb ik hier liggen' zei hij met een glimlach. Nagenietend. Voor velen was hij ook daar 'onze Gerrit' en 'herr Minister'.  
Afgelopen maand overleed Gerrit Braks. Een icoon van een landbouwminister en daarnaast ook een zachtaardig, beminnelijk en goed mens.

Terug naar de columns

Laat een bericht achter