Volleybal voor melkveebestuurders!

09 nov

Er zijn veel boeken verschenen over het Conclaaf. U weet wel: er moet een nieuwe paus gekozen worden en tientallen kardinalen sluiten zich enkele dagen op in de Sixtijnse Kapel van het Vaticaan.

En ze komen er pas uit als er 'witte rook' is. Wat daar allemaal gebeurt, weet niemand. Dus voer voor schrijvers. Feiten en fantasie lopen in die boeken door elkaar heen. Of het echt waar is, weet ik niet, maar er wordt gezegd dat tijdens het Conclaaf er voor de sportieve kardinalen tijdens het vele wachten een volleybalveld werd aangelegd... Probeert u het zich eens voor te stellen. Hoe dan ook, 'witte rook' komt er altijd, hoe lang het ook duurt en hoeveel potjes volleybal er ook gespeeld worden.

Het doet me denken aan de onderhandelingen over de visquota in de Europese Raad van Ministers voor Landbouw en Visserij. Op maandagmorgen om 10.00 uur in Brussel of Luxemburg beginnen en niet weten of je dinsdagavond, woensdag of donderdagochtend weer terug mag. Slechts met drie zekerheden: het gaat heel lang duren, het wordt heel veel wachten en heel veel één op één overlegjes, maar er is ook altijd een uitkomst!

De chaos rond de fosfaatrechten doet me denken aan 'witte rook' en dagenlang onderhandelen over visquota. Eigenlijk hebben we een drievoudige crisis nu. De boeren zijn in crisis. 'Den Haag' heeft een geloofwaardigheidscrisis. En, de bestuurders van de melkveehouders en de zuivelbedrijven hebben hun eigen organisatie in crisis gebracht. Wie heeft er nog vertrouwen in dat 'de sector' er wel uit zal komen. Weinigen!

En toch, de chaos die Den Haag er nu van heeft gemaakt, biedt ook een kans. Ik zou zeggen: heren en dames zuivel- en melkveehouderijbestuurders, ga in Conclaaf. Ga de komende maanden niet met Den Haag om tafel. Niet bellen, niet appen, nee. Laat Den Haag even voor wat het is. Geen uitnodigingen aanvaarden. Nee, ga letterlijk in conclaaf. Sluit je ergens op. Voor drie dagen, vier misschien, en als het moet een hele week. Neem de tijd. Het probleem is duidelijk én jullie zijn de enigen die het echt kunnen oplossen. Het worden lange dagen, lange nachten, soms tot vroeg in de ochtend. Niemand vertrekt voordat er een oplossing is. En als het helpt, zorg dat jullie ook kunnen volleyballen...net als de kardinalen in de Sixtijnse Kapel. En als er 'witte rook' is, biedt Vee&Logistiek Nederland jullie een road show aan: vanaf het bordes van een super de luxe cattle cruiser, waarmee ons top fokvee de hele wereld overgaat, mogen jullie de achterban toespreken: fosfaatprobleem...we hebben het opgelost.

Terug naar de columns

Laat een bericht achter