Nieuws

Blauwtong extra snel verspreid door diertransporten?

Eind april verscheen er in de media een bericht waarin op basis van een wetenschappelijk onderzoek door de Wageningen Universiteit werd gesteld dat het blauwtongvirus zich extra snel door Nederland heeft verspreid door de diertransporten. Vee&Logistiek Nederland heeft dit onderzoek opgevraagd. Het onderzoek wijst uit dat het virus zich heeft verspreid door knutten, temperatuur en de wind. In het onderzoek wordt ook aangenomen dat andere factoren zoals diertransport een rol spelen. Er worden overigens geen andere mogelijke factoren genoemd.

Dit blijft wel een aanname. Op basis van deze aanname wordt er in de media onterecht gesteld dat er op basis van wetenschappelijk onderzoek bewezen is dat diertransporten een rol hebben gespeeld bij de verspreiding van het blauwtongvirus. Tijdens het begin van de uitbraak van het blauwtongvirus is er door het ministerie van Landbouw bewust gekozen om geen vervoersbeperkingen in te stellen. Het ministerie heeft dit besluit genomen op advies van het deskundige team. Dit team heeft op basis van de vorige blauwtonguitbraak in Nederland vastgesteld dat het instellen van nationale vervoersbeperkingen geen groot indammend effect heeft op de verspreiding van het blauwtongvirus.

“Het is jammer dat er door een aanname in een wetenschappelijk onderzoek onterecht de vinger wordt gewezen naar het transport van dieren. De gevolgen van de blauwtonguitbraak zijn enorm groot. Voor het dier en voor de betrokken ondernemers. Iedereen voelt de verantwoordelijkheid om een verspreiding en daarmee dierenleed te voorkomen”, aldus Helma Lodders, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland.