Afrikaanse varkenspest (AVP) in Polen en Rusland

De situatie rond Afrikaanse varkenspest in Polen blijft ernstig. Bij Warschau werden onlangs op drie plaatsen nog meer besmette wilde zwijnen aangetroffen. Dit meldt het Poolse ministerie van Landbouw.

In november werden de eerste geïnfecteerde wilde zwijnen gevonden in de regio rond Warschau. Tot die tijd beperkten de gevallen zich tot de Poolse oostgrens. Het State Veterinary Institute in Polen is van mening dat de oorzaak van de recente gevallen in Warschau is: het meenemen van geïmporteerd voedsel door mensen die in Polen werken of vanuit de meer oostelijke regio's van Europa. De Poolse minister van landbouw denkt dat de ziekte niet bestreden kan worden zonder de populatie wilde zwijnen aanzienlijk te verminderen. Het Poolse ministerie van landbouw wil met een nieuwe speciale wet de bestrijding en preventie van infectieziekten verbeteren. Ook is de bouw gepland van een hek tegen de migratie van wilde zwijnen aan de Pools-Wit-Russisch-Oekraïense grens. De kosten daarvan worden geschat op 35 miljoen euro. Het aantal wilde zwijnen in Polen besmet met AVP is gestegen tot 522 dieren. Nieuwe recente uitbraken bij gehouden varkens zijn niet bekend.
Ruslands grootste varkensvleesproducent Miratorg meldde onlangs nog een uitbraak van AVP op een van zijn locaties in centraal Rusland, in Belgorod.
 
Let op!! Voedsel en risico van verspreiding AVP
Vervoerders, chauffeurs, en werknemers op varkensbedrijven en slachterijen, zowel uit Nederland als buitenland, worden dringend opgeroepen geen voedsel mee te nemen vanuit het buitenland en ook zeker geen voedsel onderweg weg te gooien langs de weg en in de natuur. Voorkomen moet worden dat wilde zwijnen weggegooid voedsel (met AVP-virus) oppikken en zo het virus mogelijk verder verspreiden, ook richting Nederland.


We doen nogmaals een oproep aan alle leden deze boodschap onder werknemers en relaties te verspreiden!